Ce condiție a pus Slovacia pentru a acorda Ucrainei sisteme de apărare aeriană

de: Emanuela Pana
18 03. 2022

Slovacia este dispusă să acorde Ucrainei sisteme de apărare aeriană, însă numai cu o condiție, a transmis joi ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad’. Între timp, țara vecină – Cehia – a trimis deja arme și muniție Ucrainei. Ce încearcă să facă SUA și NATO astfel încât singurul sistem strategic de apărare aeriană pe care îl are Slovacia să ajungă în Ucraina, afli în continuare.

Condiția pusă de Slovacia pentru a acorda Ucrainei sisteme de apărare aeriană

Slovacia este gată să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană S-300, a anunțat ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad’. Oficialul a precizat că există însă o condiție ca acest lucru să se întâmple.

Slovacia are nevoie de un înlocuitor pentru sistemul de apărare ce va fi trimis în Ucraina, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Apărării. În acest sens, oficialii slovaci au început discuțiile cu SUA și aliații.

„Suntem dispuși să facem acest lucru imediat când avem un înlocuitor adecvat“, a declarat Nad’ la o conferință de presă comună cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

„Singurul sistem strategic de apărare aeriană pe care îl avem în Slovacia este sistemul S-300. Deci, ceea ce s-ar întâmpla imediat când vom decide să-l dăm ucrainenilor este crearea unui decalaj, un decalaj de securitate în NATO“, a completat demnitarul slovac.

Informația a fost transmisă de CNN, pe surse. Trei persoane familiare cu această chestiune au declarat că Slovacia a acceptat în primă fază să furnizeze Ucrainei sistemul cheie de apărare aeriană din epoca sovietică, pentru a o ajuta să se apere împotriva atacurilor aeriene ruse.

Citește și: O țară apropiată de Rusia, reacție vehementă împotriva războiului din Ucraina: „Nu vom recunoaște regiunile separatiste susținute de Moscova“

Cehia a trimis deja arme și muniție în Ucraina

În această situație, SUA și NATO încearcă ă găsească un înlocuitor pentru apărarea țării, care ar rămâne expusă în urma unui asemenea gest. O altă problemă o reprezintă transferul sistemului de apărare, nefiind asigurat până în prezent.

Reamintim că secretarul american al apărării, Lloyd Austin, va face o vizită oficială în Slovacia „pentru a consolida sprijinul Washingtonului pentru flancul estic al NATO“, a transmis Washingtonul.

Totodată, șeful Pentagonului va profita de această ocazie pentru a discuta despre „posibilitatea aprofundării legăturilor dintre SUA şi Slovacia“, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Cehia, vecina Slovaciei, a anunțat luna trecută că a trimis deja arme şi muniţie Ucrainei.